A 16-a sesiune a Comitetului Consultativ privind Aplicarea Drepturilor (ACE)

În perioada 31 ianuarie – 2 februarie 2024 a avut loc, la sediul Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI) din Geneva, Elveţia, cea de-a 16-a sesiune a Comitetului Consultativ privind Aplicarea Drepturilor (ACE).
În cadrul Comitetului ACE sunt dezbătute subiectele deosebit de importante privind aplicarea drepturilor (enforcement), inclusiv cele de conștientizare și educație în vederea sensibilizării publicului în general, și în special a tinerilor, privind de respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, componente fundamentale în materie de enforcement și în care România deține un rol major, eforturile și demersurile întreprinse de către țara noastră fiind deosebit de apreciate de către OMPI.
ORDA derulează numeroase activităţi de promovare şi conştientizare a opiniei publice privind importanţa respectării drepturilor de proprietate intelectuală, precum și riscul la care se expun persoanele care achiziţionează produse piratate, inclusiv în mediul online, atât în marja Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, sărbătorită în data de 26 aprilie, precum și cu ocazia unor evenimente similare. Un exemplu recent îl reprezintă cele două videoclipuri realizate probono în anul 2023 de către ORDA în colaborare cu SRTv, prin care este omagiată contribuția remarcabilă adusă de-a lungul timpului de către femeile creatoare din țara noastră la dezvoltarea culturală, economică și progres. Cele două materiale video s-au bucurat de un uriaș succes, fiind preluate pe diverse canale media și website-uri, inclusiv pe cel al OMPI. În scopul sensibilizării societății cu privire la necesitatea respectării și promovării drepturilor de proprietate intelectuală, ca urmare a demersurilor întreprinse de către ORDA, unul dintre videoclipuri a fost difuzat ca mesaj de interes public de către diverse televiziuni, aceasta reprezentând o premieră la nivel național.
ORDA a susținut permanent necesitatea îmbunătățirii nivelul protecţiei drepturilor titularilor de drepturi de autor și drepturi conexe și o componentă definitorie a luptei împotriva pirateriei, inclusiv cea online, este reprezentată de activitățile de conștientizare și educaționale în rândul societății, în special a tinerilor, în sensul respectării și protejării dreptului de autor și drepturilor conexe. ORDA se implică în mod activ în acest tip de activități, având o contribuție importantă la dezvoltarea domeniului educația și proprietatea intelectuală. Țara noastră are o poziție de lider și se bucură de o amplă recunoaștere internațională, fiind unul dintre puținele state la nivel mondial (conform statisticilor OMPI) și singurul din Uniunea Europeană care deține în prezent o Programă Școlară pentru disciplina opțională Educație pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală [curriculum la decizia şcolii pentru liceu], aprobată prin Ordinul Ministrului Educației în anul 2015, și la care ORDA a contribuit în mod direct.

Loading

Din aceeași categorie