În perioada 27 septembrie – 4 decembrie 2023, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) în colaborare cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și cu sprijinul Ministerului Educației organizează un curs de formare și activități de pregătire în trei etape, adresat profesorilor de liceu care pot preda disciplina opțională Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală, a cărei programă a fost aprobată prin OMECS nr. 3542/27.03.2015.
Cele trei etape sunt următoarele:
• etapa activităților online, între 25 septembrie – 27 octombrie 2023, care a vizeazat deprinderea noțiunilor din Cursul DL101 al Academiei OMPI;
• etapa activităților față-în-față, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2023;
• etapa activității de realizare și transmitere a unui eseu privind modalitățile de implementare în liceu, în termen de o lună de la sfârșitul etapei precedente, respectiv până la data de 4 decembrie 2023.
Conform calendarului prevăzut, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2023 s-a desfășurat etapa activităților față-în-față, organizată în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din București (USAMV București).
La reuniune au participat un număr de peste 80 de persoane, profesori de liceu din 24 de județe și toate sectoarele municipiului București, reprezentanți ai OMPI, experți internaționali, înalți reprezentanți ai Ministerului Educației, ai Ministerului Culturii, reprezentanți ai societății civile care desfășoară activități în materie și ai mediului academic.
Profesorii participanți au beneficiat de prelegeri ale unor renumiți experți internaționali și ai Academiei OMPI, precum și de numeroase sesiuni interactive, cu un impact semnificativ asupra grupului-țintă format din profesori, rezultatul final fiind deosebit de important în ceea ce privește formarea tinerei generații în sensul respectării și protejării drepturilor de proprietate intelectuală.
Adresăm cele mai clade mulțumiri tuturor participanților, entităților implicate în organizare, precum și celor care au sprijinit desfășurarea acestui eveniment de referință în domeniul proprietății intelectuale și educația și sperăm ca disciplina Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală să fie predată în cât mai multe licee din țară.





