Proiectul ”Consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală în Georgia, Moldova și Ucraina” – 25 martie 2024

În perioada 25-26 martie 2024, s-a desfășurat la Chișinău, Republica Moldova, ansamblul de evenimente dedicat lansării Proiectului ”Consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală în Georgia, Moldova și Ucraina”, proiect finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul programului EU4IP.
Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) în colaborare cu Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), care a fost selectat de către Comisia Europeană drept entitatea care va coordona implementarea proiectului, a organizat pe parcursul celor două zile un amplu eveniment la nivel înalt.
La reuniuni au luat parte reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova, ai delegației UE în Republica Moldova, EUIPO fiind reprezentat de către Directorul executiv, dl João Negrão. În implementarea proiectului EUIPO va fi sprijinit, într-o abordare de tip „Team Europe”, de către state membre UE, respectiv Estonia, Letonia, Lituania și România, care au fost prezente la eveniment prin șefii oficiilor de proprietate intelectuală.
De asemenea, cele trei țări candidate la integrarea în UE, beneficiare ale proiectului, au fost reprezentate de către conducătorii oficiilor de proprietate intelectuală din Ucraina, Georgia și Republica Moldova.
Proiectul EU4IP se va întinde pe o perioadă de 4 ani și va sprijini cele trei țări să își consolideze sistemele naționale de proprietate intelectuală, facilitând alinierea cadrelor juridice și administrative în materie de proprietate intelectuală la sistemele UE.
Agenda primei zile a evenimentului a inclus vizite la Delegația UE în Republica Moldova, unde a avut loc o întrevedere cu ambasadorul UE în Republica Moldova, domnul Jānis Mažeiks, precum și la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, delegații având un fructuos dialog cu domnul Mihai Popșoi, viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe.
Totodată, în data de 25 martie a avut loc Conferința de lansare a Proiectului ”Consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală în Georgia, Moldova și Ucraina”, eveniment inaugurat de secretarul de stat pentru integrare europeană, doamna Rodica Crudu, de ambasadorul UE în Republica Moldova și de directorul executiv al EUIPO.
Experiența României, ca stat membru al UE și care a trebuit să transpună în legislația internă prevederile acquis-ului european, precum și în ceea ce privește aplicarea (enforcement-ul) drepturilor de proprietate intelectuală, sunt de un real folos celor trei state candidate.
În intervențiile sale, domnul Andrei-Simion Ijac, director general ORDA, a accentuat îndelungata și fructuoasa relație de cooperare cu AGEPI, numeroasele activități implementate în parteneriat în vederea asigurării unei protecții eficiente și promovării drepturilor de proprietate intelectuală în regiune și a exprimat deplina disponibilitate a oficiului de sprijini cele trei țări candidate în procesul de integrare în UE.

Loading

Din aceeași categorie